ផ្លែ​ប័រមា​នគុ​ណ​ប្រយោជន៍អ​ស្ចារ្យ​ចំពោះ​ស្បែក​មិន​គួរ​ឱ្យជឿ​

ប្រសិន​បើ​លោក​អ្នក​ចង់​ឱ្យ​ស្បែក​របស់​ខ្លួន​មើល​ទៅ​ស្រស់​ស្អាត​គួរ​ជាទី​ទាក់​ទាញ​ ដោយ​មិន​ចាំ​បា​ច់​ជា​វផ​លិត​ផលថែរក្សា​​ស្បែក​ ដែល​មាន​តម្លៃ​ថ្លៃ​នោះ ​សូម​ជ្រើ​ស​រើស​ផ្លែប័​រម​ក​ធ្វើ​ជា​ផ្នែក​មួយ ​នៃរ​បប​អាហារ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​របស់​អ្នក​។ ​ផ្លែប័​រមា​នជា​តិ​ក្រែម​ រស​ជាតិ​ឆ្ងាញ់ជា​ប់​មាត់​ មាន​​តម្លៃថោ​ក​សមរម្យ​ និង​មាន​សាច់ទ​ន់​គួរ​ឱ្យ​ចង់​ទទួល​ទាន។​ ​អ្នក​អាចយ​ក​ផ្លែ​ប័រ​ទៅ​ផ្សំ​នៅ​ក្នុង​អាហារ​បានជា​​ច្រើ​ន​ប្រភេទ​ដូច​ជា ​Tacos ​សាឡាដ ​និ​ង​សាំងវី​ច​ ប៉ុន្ដែ​ក្នុង​ករណី​អ្នក​នឿយ​ណាយ​ក្នុង​ការ​ទទួល​ទាន​វា ​អ្នក​អាច​លាប​វា​ដោយ​ផ្ទាល់​ទៅ​លើ​ស្បែក​របស់​អ្នក​ដើម្បី​ឱ្យ​ស្បែក​ទន់រ​លោង​។

​ផ្ទុក​ប្រភេទ​ខ្លាញ់​ល្អចំ​ពោះ​សុខភា​ព​៖ ​ផ្លែ​ប័រមា​ន​ផ្ទុកអា​ស៊ី​ដ​ខ្លាញ់​ Poly ​និង ​monounsaturated ​ដែល​មាន​ប្រសិទ្ធ​ភាព​ការ​ពារ​ស្បែក​។ ​ខ្លាញ់​ប្រភេទ​ Monounsaturated ​ជួយ​​​រក្សា​ស្រទាប់​ខាងលើ​​នៃ​ស្បែក​របស់​អ្នក​ឱ្យ​មាន​សំណើម ​ដូច្នេះ​ស្បែក​នឹង​មាន​ភាព​ទន់​រលោង ​និង​មើល​ទៅ​មាន​សុខ​ភាព​ល្អ​។ ​អាស៊ីដ​ខ្លាញ់ ​Polyunsaturated ​មាន​គុណ​​ប្រយោជន៍​ការ​ពារ​ស្បែក​ពី​ការ​បំផ្លាញ​ នៃ​ពន្លឺ​ព្រះអាទិត្យ​ និង​ការ​ប្រឆាំង​នឹង​អាការៈ​ប្រតិកម្ម​ស្បែក​ និង​ការ​រលាក ​នេះ​បើ​យោង​តាមកា​រសិ​ក្សា​ស្រាវ​ជ្រាវ​របស់​វិទ្យា​ស្ថាន​ Linus ​Pauling ​នៃ​សាកល​វិទ្យា​ល័យ ​Oregon ​State ​University។​ 

​សារធា​តុ​ប្រឆាំង​នឹង​អុក​ស៊ីដ​កម្ម​៖ ​នៅ​ពេល​រាង​កាយ​របស់​អ្នក​បំប្លែង​អាហារទៅ​​ជា​ថាមព​ល​ ឬ​បញ្ចេញ​ចោល​ទៅ​ជា​កាក​សំណល់ ​រាង​កាយរ​បស់​អ្នក​បង្កើត​បានជា​​រ៉ាឌីកា​ល់​​​សេរី​។ ​រ៉ាឌី​កាល់​សេរី​ធ្វើ​ឱ្យខូ​ច​កោសិកា​រួ​ម​ទាំង​ស្បែក​។ សារធា​តុ​ប្រឆាំង​នឹង​អុកស៊ី​ដ​កម្ម​រក​ឃើញ​នៅ​ក្នុង​ផ្លែប័​រ​ដូចជា​ ​carotenoids ​វីតាមីន​E ​និង​វីតាមីន​C ​ជួយ​ការ​ពារ​​​ប្រឆាំង​នឹងកា​របំ​ផ្លាញ​នៃ​រ៉ាឌីកា​ល់​សេរី​។ ​ សារ​ធាតុ ​carotenoid ​និ​ង​ Lutein ​មាន​ប្រសិទ្ធ​ភាព​លើ​ក​កម្ពស់​បិរមាណ​ជាតិ​ទឹក​ និង​ភាព​រលាស់នៃ​​ស្បែក​ ព្រម​ទាំង​កាត់​បន្ថយ​ ការ​បំផ្លាញ​លីពីត​ ដែលមា​ន​ប្រយោជន៍ចំ​ពោះ​ស្បែក​។ ​វីតាមីន​E ​មាន​ប្រសិទ្ធ​ភាព​ការ​ពារ​ស្បែក​ពី​កាំរស្មី​ UV។​ ​រាង​កាយរ​បស់​អ្នក​ត្រូវ​ការចាំ​​បាច់​នូវ​វីតាមីន​C ​ដើម្បីប​ង្កើត​បានជា​ ​Collagen​ ដែល​ជា​សមាស​ធាតុ​មាន​រចនា​សម្ព័ន្ធ​ចំ​បង​នៃ​ស្បែក​ និង​ជា​ប្រភព​នៃ​ភាព​រលាស់ ​និង​តឹង​ណែនរ​បស់​ស្បែក​។
​សារ​ធាតុ B​iotin៖ ​ផ្លែ​ប័រមា​ន​ផ្ទុក​ សារធា​តុ ​Biotin ច​ន្លោះ ​២ និ​ង៦​​មីក្រូ​ក្រាម ​និង​ស្រប​តាម​ស្តង់​ដា នៃ​កា​រណែ​​នាំ​ពី​របប​អាហារ​ Dietary  ​Reference ​Intake ច​ន្លោះ ​៦ ​និង​១៦%។​ ​សារធា​តុ​ Bioti​n ​គឺ​ជា​ផ្នែក​មួយនៃ​​វីតាមីន​ B-complex ​ដែល​វីតាមីន ​B-complex ​នេះ​មានសា​រៈ​សំ​ខាន់​សម្រាប់​ធ្វើ​ឱ្យ​ស្បែកមា​នសុ​ខ​ភាព​ល្អ ​នេះ​បើ​យោង​តាមវិ​ទ្យា​​ស្ថាន ​Linus​ Pauling​។ ​ប្រសិនបើ​​មិនមា​នសា​រ​ធាតុ ​Biotin ​គ្រប់​គ្រាន់​ទេ ​ស្បែករ​បស់​អ្នកអា​ចវិ​វឌ្ឍ​ន៍ទៅ​​រកស​ភាព​ស្ងួត​ បែក​ស្រកា ​និងឡើ​ង​កន្ទួល​ក្រហម។​
គុណ​​ប្រយោជន៍​​ស្បែក​​ដទៃទៀ​​ត​៖​​ ​​កិនសា​ច់​ប័រ​ឱ្យ​ម៉ត់​ និង​លាបវា​​ទៅ​លើ​រាងកា​យ​រ​បស់​អ្នក​។ ​ទុក​វា​ឱ្យ​បាន​ ១០ ​ទៅ​១៥នា​ទី​ ហើយប​ន្ទាប់​មកងូ​តទឹ​ក​ក្ដៅឧ​ណ្ហៗ​ដើម្បីលា​ង​​​ជម្រះ។​ ជា​តិ​ប្រេង​នឹង​ជ្រាប​ចូល​ក្នុង​ស្បែក ​និង​ធ្វើ​ឱ្យ​ស្បែករ​បស់​អ្នកទ​ន់រ​លោង​។ លា​ប​សាច់ប័​រ​កិនម៉​ត់ទៅ​​លើ​ស្បែក​មុខ​របស់​អ្នក​ ដើម្បី​កម្ចាត់​ចោល​នូវ​សញ្ញា​នៃ​ភាពចា​ស់ ​ឬ​លាយ​ផ្លែប័​រជា​​មួយនឹ​ង​ទឹក​ឃ្មុំ​ស្រស់​ និង​ទឹកដោះ​​គោ​ជូរដើ​ម្បីចៀ​ស​ផុតពី​​កោសិកា​ស្បែក​ងាប់ ​ដើម្បី​ធ្វើ​ឱ្យ​ស្បែក​​​ទន់​ម៉ត់​រលោង និ​ង​ក្មេង​ជា​ងវ័យ។​ ​ប្រសិន​បើ​អ្នក​ប៉ះ​នឹង​ពន្លឺ​ថ្ងៃ​យូរ ​សូម​លាបសា​ច់​ផ្លែប័​រដោ​យ​ផ្ទាល់​ ទៅ​លើ​ស្បែក​ ដែល​រងកា​រប៉ះ​​ពាល់នោះ​ ​ដើម្បី​ធ្វើ​ឱ្យ​ធូរ​ស្រាលកា​រឈឺ​​ចាប់៕​