ប្រភេទចំណីអាហារល្អចំពោះសុខភាព និងមានតុល្យភាពត្រឹមត្រូវគឺមានសារៈសំខាន់សម្រាប់រាងកាយ។ ការពិសាប្រភេទសាច់ក្រហមច្រើន មានទំនាក់ទំនងទៅនឹងការវិវឌ្ឍន៍នៃជំងឺមហារីកលំពែង មហារីកក្រពេញប្រូស្ដាត មហារីកដោះ និងមហារីកតម្រងនោម។ មហារីកគឺជាជំងឺមួយប្រភេទ ដោយផ្ដើមកើតមានឡើង ដោយការលូតលាស់មិនធម្មតានៃកោសិកា ដែលមិនយូរប៉ុន្មានវាក៏បំពេញមុខងារមិនល្អដូចមុន។ ភាពមិនប្រក្រតីនេះ ជាលទ្ធផលធ្វើឱ្យខូចដំណើរការធម្មជាតិរបស់រាងកាយ ប៉ះពាល់ដល់ប្រតិបត្ដិការ នៃសរីរាង្គ ឬប្រព័ន្ធ ដែលរងឥទ្ធិពលទាំងនោះ។ ជំងឺមហារីកគឺជាមូលហេតុនាំមុខគេ ដែលបណ្ដាលឱ្យមនុស្សស្លាប់នៅក្នុងពិភពលោក ហើយត្រូវបានមនុស្សជឿថា មហារីកនេះបង្កដោយមូលហេតុជាច្រើនដូចជា កត្ដាតំណពូជ ការឡើងចុះនៃអ័កម៉ូន ការប្រើប្រាស់ថ្នាំជក់ កង្វះសារធាតុចិញ្ចឹម និងកត្ដាផ្លូវចិត្ដ។

អ្នកស្រាវជ្រាវរាប់លាននាក់ ឧទ្ទិសខ្លួនចំពោះអាជីព ក្នុងការស្វែងរកវិធីសាស្រ្ដដើម្បីព្យាបាលជំងឺមហារីក ហើយការព្យាបាលថ្មីៗត្រូវបានរកឃើញជារៀងរាល់ថ្ងៃ។ ការសិក្សាស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា សារធាតុចិញ្ចឹមគ្រប់គ្រាន់មានដំណោះស្រាយជាច្រើនជាមួយនឹងការវិវឌ្ឍន៍ ការបង្ការ និងព្យាបាលជំងឺមហារីក។ លើសពីនេះទៀត ចំណីអាហារមួយចំនួនត្រូវបានគេរកឃើញថា មានផ្ទុកនូវគុណសម្បត្ដិធម្មជាតិ ដែលជំនួយដល់ការព្យាបាលជំងឺមហារីក។ ក្នុងចំណោម ប្រភេទអាហារប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកល្អៗ អ្នកអាចស្វែងរកនូវបន្លែល្អៗជាច្រើនប្រភេទ ដែលសម្បូរទៅដោយវីតាមីន សារធាតុរ៉ែ សារធាតុប្រឆាំងនឹងអុកស៊ីដកម្ម និងសារធាតុល្អៗជាច្រើនទៀត។
ការ៉ុត៖ គុណសម្បត្ដិប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក នៃមើមការ៉ុតគឺសម្រេចបានមកពីបណ្ដុំ នៃសារធាតុបេតាការ៉ូទីន និងសារធាតុ Carotenoids របស់វា ដែលមិនត្រឹមតែជាសារធាតុប្រឆាំងនឹងអុកស៊ីដកម្មដ៏មានអំណាចប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្ដែថែមទាំងជំនួយដល់ការផ្លាស់ប្ដូរកោសិកាថ្មីផងដែរ។

ប៉េងប៉ោះ៖ ប៉េងប៉ោះឆៅមានផ្ទុកនូវសារធាតុ Lycopene ដែលមិនត្រឹមតែផ្ដល់ពណ៌ក្រហមដល់ប៉េងប៉ោះប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្ដែថែមទាំងមានគុណសម្បត្ដិដ៏អស្ចារ្យ ដែលជំនួយដល់ការបង្ការជំងឺមហារីកក្រពេញប្រូសា្ដតទៀតផង។ លើសពីនេះទៀត បណ្ដុំនៃវីតាមីនA វីតាមីនC និងវីតាមីនE របស់ប៉េងប៉ោះ និងបរិមាណសារធាតុប្រឆាំងនឹងអុកស៊ីដកម្មខ្ពស់របស់វាក៏ជំនួយដល់ការការពារជំងឺមហារីកប្រភេទដទៃទៀតផងដែរ។

ម្ទេសក្រហម៖ បន្លែនេះគឺត្រូវបានមនុស្សដឹងថា មានគុណប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាពជាច្រើន ដែលរួមទាំងសារធាតុប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកដ៏មានប្រសិទ្ធភាពផងដែរ។ គុណប្រយោជន៍ទាំងនេះសម្រេចបានពីបណ្ដុំនៃសារធាតុ បេតាការ៉ូទីន Capsaicin និងសារធាតុ Lycopene របស់វា។ លើសពីនេះទៀត ម្ទេសក្រហមនេះ មានផ្ទុកនូវវីតាមីនA និងវីតាមីនC ដែលបង្កើតបានជាសារធាតុប្រឆាំងនឹងអុកស៊ីដកម្មដ៏ប្រសើរ នៅពេលដែលលាយជាមួយសារធាតុធម្មជាតិផ្សេងៗទៀត។

ខ្ទឹមស និងខ្ទឹមបារាំង៖ អហារពីរប្រភេទនេះ ត្រូវបានមនុស្សដឹងថា វាមានគុណប្រយោជន៍បែបធម្មជាតិច្រើនចំពោះសុខភាពរួមទាំងគុណសម្បត្ដិអង់ទីប៊្យូទីក លើកកម្ពស់ប្រព័ន្ធស៊ាំរបស់រាងកាយ និងជាភ្នាក់ងារលាងសម្អាតសារធាតុពុលបែបធម្មជាតិ។ បន្លែទាំងពីរប្រភេទនេះសម្បូរទៅដោយជាតិ allicin ជាសមាធាតុម្យ៉ាង ដែលមានផ្ទុកនូវសារធាតុ Sulfur ដែលដើរតួជាភ្នាក់ងារលាងសម្អាតថ្លើមតាមបែបធម្មជាតិ ដោយជំនួយដល់ការកម្ចាត់ចោលសារធាតុពុល ដែលកពូននៅក្នុងឈាម និងជាលិកា និងអាចបង្កជាជំងឺមហារីក៕